• Fogo Island Inn is the embodiment
    of an ecological ethic.

    From its inception, Fogo Island Inn has adopted a responsible, systems-based approach to design and implementation in order to conduct itself in a way that demonstrates and upholds a higher fidelity relationship with the natural world. The Inn has a concrete and accredited environmental strategy, ethical suppliers, and tactics in place to protect the environment. We are deeply committed to and invested in all things local and we consistently surpass the requirements of environmental laws.

    We start by seeking local, Fogo Island suppliers. If a product or service is not available locally, we then move to our closest communities on mainland Newfoundland, and then to other suppliers within the province of Newfoundland & Labrador. From there, we move to other suppliers in Canada, then North America, our traditional international trading partners, followed by the rest of the world. And in each sourcing decision, purchases are only made from jurisdictions that abide by basic environmental protection laws and labour standards.

    Maintaining responsible, energy efficient, and ecologically-minded design, construction, and ongoing operation were primary objectives of the Inn. The building’s architecture and operational systems have been conceptualized as a single system with the primary purpose of providing unparalleled indoor environmental quality within a luxury setting, while also ensuring the highest levels of energy efficiency and resource conservation. The Inn’s steel frame is highly insulated, and the windows have the equivalent rating of triple pane glazing. Rainwater from the roof is collected into two cisterns in the basement and subsequently filtered for use in toilets, laundry, and kitchen appliances.

    The outbuilding adjacent to the main Inn contains the Inn’s wood-fired boilers as well as solar thermal panels on the roof which supply hot water for the in-floor radiant heating and the laundry and kitchen equipment. The required number and orientation of the solar panels dictated the form of the outbuilding, and the space between the main Inn and the outbuilding creates a sheltered entry court which frames the main entrance.